Iron Mask

This is a house for a couple and three little children in a residential district in Tokyo.

The client had two requests for this house: firstly they want to keep the budget low, and secondly they want to build a sturdy house.
Instead of wood box-frame construction, which is a typical choice for a low budget house, we decide to construct in steel.
The unique mask-like curved wall is generated from the shape of the site, height restriction lines and  structural efficiency.
Each floor basically is an open plan without a partition and stairs are located along the curved wall. Bathroom and living/dining/kitchen are on the first floor, the second and third floors are private rooms.
Small Japanese-style room is located on the second floor and void space is provided above it.
The main bedroom is located on the third floor that is connected to the room below by the void space.
Natural light enter from a slit window along the curved wall and a large window next to the void space.

 

>> List

 

completion dateJuly 2000
locationTokyo, Japan
building usePrivate House
site area70.80.㎡
building area41.03㎡
total floor area111.86㎡
constructionSteel
architectural designYAMASITA, Yasuhiro / Atelier Tekuto
constructional designIKEDA, Masahiro + NAWA, Kenji /Misahiro Ikeda Architecture Studio
construction managementMATSUOKA, Shigeki / Home Builder
photographTAIRA, Takeshi

関連の実績

Reflection of Mineral

ref-house

Wakka

Lucky Drops

ref-ring

Floating-Box

OH House (Project1000)

Crystal Bricks II

bio-house

Wafers

Branching Coral

White Ladybird