Penguin House

A small house for a young musician couple.
The program was for a music studio and simple living space for themselves.
The small site has two frontal roads, one to the north and one to the east. After numerous studies of wall configurations in order to clear height restriction lines occurring from both roads, we finally arrived at a combination of two curved walls which lean against each other. Inspired from this unique form, we called it the “Penguin House”.
Each floor is given a single function. The music studio is on the first floor, the main bedroom and bathroom on the second floor and on the third floor is a glass-clad living room where you can enjoy views of the surrounding greenery.
The main design feature is the ultra-thin exterior skin of the building, which was developed in collaboration with the structural engineer and the contractor. By cutting down any excessive material and integrating the structure with the exterior wall, we succeeded in obtaining the maximum liveable space on this small urban site.

>> List

 

completion dateApril 2002
locationTokyo, Japan
building usePrivate House
site area50.99㎡
building area30.80㎡
total floor area83.56㎡
constructionSteel
architectural designYAMASITA, Yasuhiro / Atelier Tekuto
constructional designIKEDA, Masahiro /Misahiro Ikeda Architecture Studio
construction managementMATSUOKA, Shigeki / Home Builder
photographTAIRA, Takeshi

関連の実績

Greenarium

Penguin House

ToLioRe

Layers

Garage House

OH House (Project1000)

Kasuri

Floating-Box