Reflection of Mineral

The site is a small piece of land (44.62m2) with an irregular shape, located on the corner of two narrow streets intersecting at an acute angle in a high densely residential area in Tokyo.
The client had three requests: for their home to be a highly stimulating piece architecture; to achieve maximum livable volume; to have a covered parking space for their car.
According to building codes, this house had to comply to three different height restriction plains. The complicated polyhedron volume was the result of maximizing the total buildable volume under these restrictions plains intersecting at various angles.
From this form we named the house from the image of a piece of mineral that is buried in the ground. The process of deciding on the final form was like giving cuts to a precious gemstone – we worked with the utmost precision to do this and result was like a shining piece of diamond.

Awards

Wallpaper Design Award -the Best Bolthole Award
INTERNATIONAL ARCHITECTURE AWARD 2008
ARCHIP ARCHITECTURE AWARD 2008 Private House Innovations -Grand Prix

 

 

Magazines

The Outlook Magazine/Modern Media Group (China)
Homes around the world/Oxford University Press (UK )
Twentyfour7. 01.2010.Wartsila (Finland)
A-Z(ARCHITECTURE ZONE) /RIHAN.CC (China)
MRRM2011,12 /P0712 (China)
How to Make a Japanese Home/ Nai Uitgevers Pub (the Netherlands)
Architektura y Biznes  7/8 beton (Poland)

 

 

>> 住宅 List

completion dateNov. 2006
locationTokyo, Japan
building usePrivate House
site area44.62㎡
building area31.11㎡
total floor area86.22㎡
constructionReinforced concrete
architectural designYAMASHITA, Yasuhiro / Atelier Tekuto
constructional designGAINO, Takeyuki / G.DeSIGN
construction managementMATSUOKA, Shigeki / Home Builder
photographYOSHIDA, Makoto

関連の実績

Wakka

Branching Coral

Floating-Box

ToLioRe

OH House (Project1000)

Garage House

Crystal Bricks II

Skin TV

Framing the Sky

M house(Project1000)

Layers

Mebius