Mebius

The site is located on the hills in the west part of Kamakura, where the south and the east sides of the site are an urbanization control areas. This means construction is prohibited and the surrounding trees must remain intact.
The house is for a couple and a pet rabbit. This rare and fortunate proximity to the beautiful surrounding nature, the ‘rhythm’ of nature, of the sun, the moon, plants, trees and human beings became the basis for our design and the life of the family living there.
The house is divided in various volumes facing the beautiful nature, which are connected by a circulating corridor like a Mebius strip, so that the inhabitants can move about freely and choose a place to stay according to time, season, activity or mood.
In order to minimize the excavation work, the floor levels correspond to the natural inclination of the site, creating an interesting and unique volumetric composition.

>> List

 

completion dateAugust 2008
locationKanagawa Prefecture, Japan
building usePrivate House
site area289.45㎡
building area86.44㎡
total floor area96.64㎡
constructionWood
architectural designYAMASHITA, Yasuhiro / Atelier Tekuto
constructional designNAWA, Kenji /SUWA architects + engineers
construction managementYAMANAKA, Kiyoaki/Baum Stumpf
photographSOBAJIMA, Toshihiro

関連の実績

Mebius

Earth Bricks

Boundary House

House in Matsushima

bio-house

R・torso・C

Jukou (Renovation)

YA-CHI-YO

Beech Tree House