A-ring

The house is located in Kanazawa City in the Hokuriku region, which has one of the bitterest winter climates in Japan. The intention was to design a comfortable living environment that would not be affected by the severe humidity, snow or rain.

Using aluminium throughout the building as construction material was another major objective. The project was selected as one of the official CO2 reduction case studies approved by Japan’s Ministry of Land, Infrastructure, Transport and Tourism (MLIT).

The aluminum frame basically functions as the structural element, the thermal control system, and the service duct shafts. In addition, high efficiency energy reduction features were adopted in this house, including a solar power generator, wall and roof greening system, LED lighting, and an all-electric heating system.

Awards

Green Good Design 2011 Award

Magazines

HOW TO MAKE A JAPANESE HOUSE/Imaginary Publishing (Australia)
dA issue_10 Tectonics Becoming (Taiwan)
CASAS/Kliczkowski Publishing (Spain)
SA (SINGAPORE ARCHITECT)/Waldman Lighting (Singapore)
『ECO LIVING JAPAN』 TUTTLE (Spain)

>> 住宅 List

 

completion dateAugust 2009
locationKanazawa, Japan
building usePrivate House
site area178.22㎡
building area104.34㎡
total floor area136.62㎡
constructionAluminum + Reinforced concrete
architectural designYAMASHITA, Yasuhiro / Atelier Tekuto
constructional designSATO, Jun / Jun Sato Structural Engineers
facility designENDO, Kazuhiro/EOS Plus
illumination designKANATANI, Mako/ Visual Technology Institute
construction managementISOMI, Satoshi/ Mizuho Kougyou
photographSOBAJIMA, Toshihiro

関連の実績

Iron Mask

Parabola

Framing the Sky

JYU-BAKO

Wakka

Layers

Glucks Garten

Monoclinic

Beech Tree House

Floating-Box

Reflection of Mineral

Greenarium