YA-CHI-YO

This is one of our “Kominka” — traditional folk dwelling project. Because many traditional folk dwellings have been abandoned and left deserted in rural areas in Japan, we intend to make the best use of them by relocation, reconstruction or by recycling parts of the structure.

This house is located near the sea in Hayama, Kanagawa Prefecture. Two traditional warehouses, or KURA, in Shimane Prefecture were dismantled carefully and all the timber components were brought to Hayama for this reconstruction.

The reconstructed timber frame was reinforced with furring strips and wood wool cement boards attached with insulation materials to ensure structural safety and thermal protection. The structure was wrapped in a thin anticorrosive metal skin, and wood elements were painted with termite-repelling black paint.

We selected a variety of interior finish materials with interesting contrasts — old and new, domestic and overseas, rough and fine — in order to create a beautiful harmony in the space. For example, antique bricks from Shanghai were used on the floor, and old wooden door components were wrapped with transparent panel and used in the front door.

Diffused natural light filters though gaps between the structural frame and exterior walls during the day. At night, hand-crafted Okinawan glass lamps were used as to float randomly like firebugs to illuminate the whole space.

Awards

2011 residential architect design awards restoration

>> List

 

completion dateNov. 2009
locationKanagawa Prefecture, Japan
building usePrivate House
site area115.91㎡
building area65.64㎡
total floor area89.39㎡
constructionWood
architectural designYAMASITA, Yasuhiro / Atelier Tekuto
constructional designSATO, Jun / Jun Sato Structural Engineers
construction managementSATO, Fujio/ Marufuji Koumuten
photographSOBAJIMA, Toshihiro

関連の実績

bio-house

R・torso・C

Boundary House

Beech Tree House

YA-CHI-YO

Jukou (Renovation)

House in Matsushima

Earth Bricks

Mebius