Cell Bricks

This is a house for a client and her two grown-up children located in a quiet residential district in Tokyo.
The client, who is a designer, requested for a house “out of the norm”. She instantly approved our design proposal of ‘stacking steel boxes’ and offered her own ideas such as a ‘floating bathroom’ and a ‘laundry space hidden inside a restroom’ and so on.
The structure is composed by stacking steel boxes (H450 x W900 x D300 x 6-9mm) in a staggered pattern. Because the two frontal roads of the site were too narrow for large construction vehicles to pass, adoption of this stacking construction method of small components turned out to be very convenient.
By inserting translucent and transparent glass and steel panels into the openings between the boxes, the residents can enjoy the numerous flickering lights that permeate through the slits between the boxes, as if sitting under a tree.

Awards

ar+d Award 2004

Magazines

A-Z(ARCHITECTURE ZONE) 1/RIHAN.CC (China)

>> 住宅 List

 

completion dateMarch 2004
locationTokyo, Japan
building usePrivate House
site area86.60㎡
building area32.93㎡
total floor area85.05㎡
constructionReinforced concrete + Steel
architectural designYAMASITA, Yasuhiro / Atelier Tekuto
constructional designSATO, Jun / Jun Sato Structural Engineers
construction managementMATSUOKA, Shigeki / Home Builder
photographYOSHIDA, Makoto

関連の実績

Garage House

Layers

Twin-Bricks

aLuminum-House

Beech Tree House

Mebius

A-ring

Crystal Bricks II

OH House (Project1000)

House with Mt. Fuji View

Apartment with Windcourt

Twin megaphones