Magritte’s

Yasuhiro Yamashita x Atelier TEKUTO

One of Rene Magritte’s masterpieces is entitled the “Castle in the Pyrenees”. It shows a gigantic heavy rock, with a tiny castle sitting on top of it, and the two floating weightlessly in space. The title of this house, Magritte’s, was inspired by this image.
The clients, a young couple in their 30’s, requested the whole house to be built in concrete outside and inside, including all of the furniture.
Cast-in-place pre-stressed concrete was used to support the massive concrete volume which was separated from the podium, as if floating weightlessly like the rock in Magritte’s painting. Structural floors are supported at two ends only allowing for gaps between the walls on the orthotomic sides of the floor slabs.
Light and wind enter from above and flow through the gaps down to the basement, creating a comfortable living environment in a high-density urban residential district.

Magazines

dA issue_10実構築 special number(Taiwan)

書籍
“ZIPPED – El espacio en pequeñas casas japonesas Space in small Japanese houses” Bernardo Martin (2019, TC Cuadernos)

>> List

completion dateJune 2005
locationTokyo, Japan
building usePrivate House
site area45.61㎡
building area26.15㎡
total floor area67.55㎡
constructionPre-Reinforced concrete
architectural designYasuhiro Yamashita, Youichi Tanaka, Daisuke Moro/ Atelier Tekuto
constructional designKo Jo, Yoichi Chiba/JSD
facility designKazuhiro Endo/EOS Plus , Naohisa Yamashita/Codomo
construction managementShigeki Matsuoka, Syuichi Nakade/ P・C・A
photographMakoto, Yoshida

関連の実績

ToLioRe

ref-ring

Wafers

Lucky Drops

M house(Project1000)

bio-house

Monoclinic

Skin TV

Jukou (Renovation)

Penguin House

Mebius

Reflection of Mineral