Layers

Yasuhiro Yamashita x Atelier TEKUTO

The house stands on a small lot at the end of the road in a quiet residential area. The client and his family were planning to demolish the existing house and rebuild a two-family house for his parents and his family.
The client, who is an architect himself, already had a basic layout sketched out from the beginning. We worked out our design based on this initial sketch. The parents occupy the basement floor while the client’s family occupies the first and second floors; master bedroom, children’s room and bathroom on the first floor and living/dining/kitchen space and loft on the second floor. All floors have terraces with courtyard, which are connected by exterior stairs.
Structural panels were prefabricated to reduce cost and to simplify the construction process. Various ‘layers’ of different materials including glass, fiber reinforced plastic, steel, insulation and wood were applied according to the function of each area. By adjusting the combination of materials and the spacing in between, the “layered system” is effective in controlling the light and thermal conditions, providing a comfortable living environment.

Awards

The 27th INAX DeSIGN CONTEST : Judge Special Prize

Magazines

“ZIPPED Space in Small Japanese Houses” Bernardo Martin (2018, TC  cuadernos)

>> List

 

completion dateOct. 2005
locationTokyo, Japan
building usePrivate House
site area67.14㎡
building area33.56㎡
total floor area101.50㎡
constructionReinforced Concrete + Wood
architectural designYasuhiro Yamashita/ Atelier Tekuto
constructional designJun Sato / Jun Sato Structural Engineers
construction managementShigeki Matsuoka / Home Builder
photographMakoto Yoshida

関連の実績

Kasuri

OH House (Project1000)

ToLioRe

Floating-Box

Garage House

Penguin House

Greenarium

Layers